Presiunea in anvelope: tot ce trebuie sa stii

In calitate de sofer, cauti intotdeauna sa ai grija de autoturismul tau cat mai bine, astfel incat sa te bucuri de experienta sofatului fara probleme. Unul dintre aspectele de care trebuie sa te preocupi in permanenta este legat de presiunea in anvelope. Cauciurile sunt esentiale pentru buna functionare a oricarui autoturism, motiv pentru care trebuie sa te asiguri ca acestea sunt pastrate intr-o stare excelenta!

Presiune in anvelope – la ce se refera?

Pentru inceput, trebuie sa stii ca atunci cand spui ,,presiune in anvelope”, te referi de fapt la forta aplicata perpendicular pe intreaga suprafata a cauciurilor. Practic, atunci cand conduci o masina, anvelopele sunt cele care suporta una dintre cele mai mari forte datorita careia te poti deplasa in conditii sigure. Pentru a beneficia de calatorii sigure, anvelopele trebuie sa aiba intotdeauna presiunea potrivita. Aceasta este exprimata la nivel international in Pascal, dar si in PSI (pounds / square inch) sau bari ori atm (atmosphere).

Cum afli presiunea ideala?

Majoritatea producatorilor de autoturisme recomanda o presiune anume pentru pneuri, iar aceasta poate fi regasita pe stalpul dintre portiere, in cartea tehnica a masinilor sau pe marginea portierei din dreapta, fata. In functie de modelul autoturismului pe care il detii, nu este exclus ca presiunea sa fie inscrisa inclusiv in interiorul capacului cu care este prevazut rezervorul de carburant.

Doua presiuni diferite

Daca in locurile mentionate anterior gasesti 2 presiuni diferite, nu te ingrijora. Producatorii prefera sa iti ofere atat presiunea ideala, pe care pneurile trebuie sa o aiba atunci cand masina se afla in conditii optime de condus, adica atunci cand greutatea autoturismului este putin mai mare decat nivelul standard, respectiv presiunea pe care anvelopele trebuie sa o aiba atunci cand sunt incarcate cu o forta suplimentara.

Verifica acum presiunea in anvelope la service Nord Garage

presiunea in anvelope

Unde poti verifica presiunea?

Din fericire, astazi ai la dispozitie foarte multe locuri in care poti verifica presiunea pneurilor, daca vrei sa ai certitudinea ca totul este in regula. De exemplu, statiile de alimentare sunt prevazute cu aparate speciale, la fel cum se intampla si in service-urile auto ori in spatiile de vulcanizare.

Cat de frecvent trebuie sa verifici presiunea?

Recomandat este sa verifici presiunea pneurilor cel putin o data pe luna, respectiv inainte de a pleca la drum lung. Este important sa stii ca masina personala este in cele mai bune conditii inainte de a pleca la un drum lung!

Sursa foto: https://www.pexels.com/photo/aston-martin-automobile-automotive-car-164049/